Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Slow fashion je o přemýšlení. Nebojte se zpomalit, vyplatí se to

Zjistěte, jaké výhody se skrývají za slovy slow fashion. Doba nás nutí se za něčím neustále hnát, a proto je naopak nejvyšší čas ubrat plyn a zamyslet se nad tím, co děláme a jak. Není to jen o přemýšlení o práci, zda nás baví a naplňuje, o tom, co denně jíme, ale také o tom, co si oblékáme. Proč bychom to měli řešit? Oděvní průmysl patří mezi největší znečišťovatele na světě a podílí se na emisi skleníkových plynů. Důvodů, proč přemýšlet o nákupu oblečení je ale více. 

Co znamená slow fashion a proč přemýšlet o nákupu

Slow fashion neboli pomalá móda je přesný opak fast fashion, tedy výroby oděvů, která nebere v potaz ekologii a etiku, používá nekvalitní materiály a využívá levnou pracovní sílu. Vedle toho vytváří tuny „nezajímavého“ zboží tím, že velmi rychle mění svou nabídku.

Co bylo před měsícem trendy, je nyní na hromádce v akci. A tento nesmyslně rychlý koloběh se neustále opakuje.

Tzv. „rychlá móda“ ale nepramení jen u prodejců, nýbrž sahá i k samotným kupujícím, kteří se mnohdy velmi impulsivně vrhají po slevách a nakupují jako o život, i když takové množství oblečení reálně nemají ani šanci vynosit. Nekvalitní věci pak za chvíli vyhodí a jede se znova.

Jako vrchol fast fashion si můžeme uvést celosvětově slavený svátek Black Friday, ve kterém se často mísí všechny neřesti fast fashion.

Slow fashion má za cíl takové bezmyšlenkovité chování omezit.

Slow Fashion

Slow fashion je životní styl

A co to tedy slow fashion vlastně je? Životní styl založený na pomalém a vědomém nakupování, který hledá odpovědi na otázky:

  • z čeho to je,
  • odkud se to bere
  • a jak to ovlivňuje mě a planetu.

Význam slow fashion tak sahá daleko za vaši šatní skříň.

Lidé podporující slow fashion vidí nákup oblečení jako dlouhodobou investici, nikoliv krátkodobý rozmar.

Upřednostňují kvalitu před kvantitou, pídí se po informacích o původu materiálů a vyhledávají lokální návrháře. Vždy si kladou otázku: „Skutečně to potřebuji?“.

Pojmy související se slow fashion

  • Sustainable fashion – udržitelná móda, která hledí do budoucna a myslí na budoucí generace a uspokojení jejich potřeb z hlediska ekonomického, environmentálního a sociálního (zisk, planeta a lidé).
  • Capsule collection, capsule wardrobe – kolekce skládající se z několika základních a univerzálních kusů oblečení, které nevyjdou z módy a lze je dobře kombinovat se sezónními oděvy. Například sukně, kalhoty a kabáty. 

Co dělat pro podporu slow fashion?

Přesvědčili jsme vás o tom, že má slow fashion smysl? Mrkněte na pár tipů, co dělat pro podporu slow fashion.

  1. Zajímejte se o to, kdo oblečení vyrábí a šije.
  2. Při nákupu upřednostňujte kvalitu před kvantitou. (Článek 23+ tipů, jak chránit životní prostředí si můžete přečíst zde.)
  3. Udržujte ve svém šatníku minimalismus – mějte jen několik kvalitních kousků oblečení, které skutečně nosíte a které se mezi sebou dobře kombinují. Šetříte tím planetu, místo ve skříni a sobě nervy při rozhodování, co si obléknete. Rozhodovací paralýza zde téměř nemůže nastat.
  4. Vybírejte si nadčasové věci, které budou i po letech stále slušivé a in.
  5. Nakupujte oblečení z materiálů, na které nepůsobí chemikálie nebo jen v malé míře. Rozdíl mezi klasickou bavlnou a bio bavlnou totiž můžete dříve či později pocítit na vlastní kůži (alergie).
  6. Vyhledávejte drobné lokální návrháře, designéry a eko značky a podpořte jejich tvorbu.
  7. Pro oblečení, které už vám nepadne či je znehodnocené (natržené, polité apod.), hledejte alternativní způsoby využití. Noste jej na doma, udělejte z něj hadru na vytírání nebo jej darujte na charitu. Případně navštivte second-handy a bazary, kde se můžete stát jak prodejcem, tak si můžete něco zajímavého odnést domů.

 

Podporujte slow fashion

Kam jÍt? E-shopy a značky na vlně slow fashion

V kamenných prodejnách a na internetu narazíte na množství značek podporujících slow fashion, a stále jich přibývá, což je moc fajn.

Praha, Brno, Olomouc i Ostrava jsou toho důkazem. Jistě ale i přímo ve vašem městě narazíte na prodejce „pomalé módy“.

Slow fashion se v ČR bezesporu posouvá stále dál a vzniká plno zajímavých značek s kvalitním oblečením, například: 

  • Flop shop, Olomouc
  • Sisterconspiracy, Praha
  • Wolfgang, Brno
  • Cityfolklore, Ostrava
  • Earthkarma – oblečení z biobavlny, jehož zakoupením přispějete na vysazení stromů

Slow fashion je dobrá cesta. Udržitelná a ekologická móda je budoucnost a způsob jak můžeme zase o něco víc pomoci naší planetě. Tak jako lépe chutnají domácí vajíčka, uvidíte, že stejně dobrý pocit budete mít i při nošení oblečení z pomalé módy.