Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

8 důvodů, proč je bambus úžasná rostlina

Co se vám jako první vybaví, když se bavíme o bambusu? Udržitelnost? Zalesňování? V tomto článku se podíváme superschopnosti této fascinující rostliny.

1) Extrémně rychle roste

Některé druhy bambusu dokáží růst tempem až 90 cm za den, což je neuvěřitelných 3,75 cm za hodinu. Pokud bychom si tedy na chvíli sedli a pozorovali bambus, uvidíme jej doslova růst před očima. Touto vlastností se právem zapsal i do Guniesovy knihy rekordů.

bamboo-919052_640

2) Absorbuje enormní množství CO2

Tato vlastnost je spojena právě s jeho rychlým růstem. Díky tomu dokáže absorbovat až 10x více CO2 než většina stromů a do ovzduší zároveň vypustit až o 35% více kyslíku. Průzkum v Japonsku ukázal, že při správném hospodaření dokáže bambus absorbovat až 12 tun CO2 na hektar za jediný rok.

3) Rychlost regenerace

Bambus se nejčastěji sklízí po 3 až 5 letech, kdy se jeho růst razantně zpomalí. Po sklizni se nemusí znovu vysazovat díky své regenerační schopnosti, kdy začne opět rychle sám dorůstat. To z bambusu dělá extrémně udržitelný materiál pro všestranné využití. Používá se například na výrobu nábytku, dekorací a oblečení jako třeba tyto originální ponožky.

sunset-3681293_640

4) Zabraňuje půdní erozi

Přestože bambus má velmi mělký kořenový systém, i tak dokáže udržet půdu pohromadě díky své hustotě kořenových systémů. Půdu tak doslova proplete a zabraňuje její erozi.

5) Skvěle filtruje vodu

Za to opět vděčíme jeho kořenovému systému, který dokáže z vody účinně filtrovat organické látky (včetně půdního dusíku). To vede vědce ke zkoumání této vlastnosti pro následné využití jako udržitelná náhrada čištění odpadních vod.

summer-2334072_640

6) Lépe odolá ohni

Bambus je mimořádně odolný vůči plamenům díky vysokému obsahu kyseliny křemičitanové. To je dobrá zpráva pro oblasti náchylné na požáry. Mohlo by to tak být fungující řešení, jak snížit dopady a šíření požárů.

7) Ekonomické přínosy

V chudších zemích vytváří pěstování bambusu skvělou příležitost pro výrobu produktů a následný prodej.

8) Nenáročný a šetrný

Na rozdíl od bavlny, která je jednou z nejintenzivněji postřikovaných plodin na světě a rychle vyčerpává živiny v půdě, bambus pro jeho růst nevyžaduje žádné zemědělské chemikálie a pesticidy. Bambusu se navíc daří v široké škále podnebí a snese i nadměrné sucho či vlhkost.

Tak co, taky jste si zamilovali bambus? Pak se určitě podívejte na tyhle bambusové ponožky, které dávají život stromům.

DSCF6038 (1) (kopie)