Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

10 každodenních věcí, které obsahují palmový olej

Těžba palmového oleje ve velkém měřítku přispívá k odlesňování deštných pralesů a my jsme pro vás sepsali 10 nejčastěji používaných věcí, o kterých byste třeba ani neřekli, že palmový olej obsahují.

1) Balený chléb
Palmový olej je nyní široce používán k výrobě chleba, protože je pevný při pokojové teplotě, snadno se peče a je levný.

2) Čokoláda
Palmový olej se u čokolády využívá především proto, aby se tak jednoduše neroztekla. Hranici tání totiž posune o znatelný rozdíl a navíc čokoládě dodává lesklý a hladký vzhled.

3) Šampón
Palmový olej se používá jako kondicionér, který pomáhá regenerovat přírodní oleje ve vlasech. Ty totiž většina šamponů smyje.

4) Mýdlo
Kromě šamponú, i některá mýdla a čisticí prostředky našly své využití palmového oleje. Je to hlavně pro jeho schopnost čištění a hydratování. Pokud chcete opravdu originální, veganská a nature-friendly mýdla, určitě se podívejte sem.

5) Margarín
U margarínu se palmový olej používá z podobných důvodů jako u čokolády. Pomáhá margarínu udržet jeho pevné skupenství a neobsahuje transmastné tuky.

6) Instantní nudle
Věděli jste, že až 20% hmotnosti balení instantních nudlí představuje palmový olej?

7) Mražená pizza
Pokud se v obchodě natahujete pro mraženou pizzu, zkontrolujte vypsané ingredience. Palmový olej se totiž často přidává do těsta, aby zlepšil jeho strukturu a zabránil lepení.

8) Biodiesel
U některých druhů biodieselu a biopaliv se také můžete setkat s palmovým olejem.

9) Zmrzlina
Stejně jako u plno sladkostí, cookies a čokolád, palmový olej přidává i některým zmrzlinám jejich krémovou a jemnou chuť.

10) Rtěnka
Ano, i rtěnky mohou obsahovat palmový olej. Lépe totiž drží barvu, nemá žádnou chuť a neroztéká se i při vyšších teplotách.

Palmový olej má své unikátní vlastnosti, kterých se hojně využívá v potravinářském průmyslu, ovšem za vysokou cenu. Každou hodinu je vykáceno území pralesa o ekvivalentu 300 fotbalových hřišť. Zde pak vznikají plantáže pro výrobu palmového oleje.

Tohoto problému si začínají všímat už i filantropové jako například Bill Gates, který investuje nemalé peníze na výzkum efektivní náhrady palmového oleje. Podaří se nám brzy najít udržitelnější formu, která ušetří naši krásnou přírodu?

Mezi státy s progresivním postojem k palmovému oleji můžeme zařadit Norsko, které se jej snaží výrazně redukovat zákonem. U nás v Česku si alespoň každý můžeme prohlédnout příbalové letáky potravin, ve snaze se palmovému oleji vyhnout a nebo jej alespoň omezit.

palmoilplantationworker-1080x675

Zdroj fotografie: https://mattprinn.com/matt-prinn-boston/2019/02/08/exposing-the-impacts-of-palm-oil-one-of-the-most-corrupt-and-damaging-industries-on-earth/