Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Význam stromů pro člověka. I jen jeden strom dokáže zázraky!

Vlastnosti stromů jsou hodné obdivu. Nejenže se díky nim můžeme nadechnout, ale s jejich pomocí je na světě možné udržet rovnováhu a vhodné podmínky pro život. Jaký je význam stromů pro člověka, proč bychom jich měli chtít co nejvíce a v čem se skrývá jejich nepostradatelnost? Zjistěte, proč je vliv stromů tak důležitý.

Každý strom se počítá. Proč na tom tak záleží?

Představte si, že stojíte uprostřed prázdné zahrady, kterou pokrývá pouze trávník. Jak to na vás působí?

A pak si představte uprostřed té zahrady strom s krásně rozvětvenou korunou, který vás do svého stínu schová před horkým sluncem, svým tělem vás ochrání před řezavým větrem a svými listy vás skryje před průtrží mračen. Díky stromu se necítíte nazí a tolik se nebojíte.

ec_ význam stromu pro člověka 1

Díky stromu je na zahradě život. V jeho koruně švitoří ptáci, po dřevěné kůře lezou mravenci a brouci a do stromu si své oříšky schovává rezavá veverka.

Takto by to mělo být a takto je v pořádku.

Stromy toho ale umí mnohem více. Každý z nich.

Produkce kyslíku: bez stromů bychom se nenadechli

Jen jeden plně vzrostlý strom dokáže vyprodukovat přibližně 120 kg kyslíku za rok. Pro lepší představu to znamená, že jeden strom umí ročně zajistit kyslík dvěma lidem. Čtyři stromy ročně „napojí“ kyslíkem čtyřčlennou rodinu.

Zhluboka se proto nadechněme, poděkujme, že to pro nás dělají, a přičiňme se o to, aby stromů přibývalo.

V České republice je kladen důraz na udržitelnost a je snaha o zachování různorodosti lesů a jejich vitality. Cílem je zajistit zdroj dřeva i pro příští generace. A tak by to mělo být všude. 

Ovocné stromy nás rozmazlují svými plody

Jabloň, třešeň, hrušeň, švestka a tak dále a tak dále. Ovocné sady by měly vzkvétat, vždyť jen jedna dospělá jabloň urodí až 2 500 jablek každý rok a pomáhá tak nasytit nejen nás, ale i srnky, zajíce, ptáky, hmyz a další živočišné druhy.

ec_ bez stromů nedýcháme

Stromy chrání půdu před poškozením dešťovou vodu

Déšť díky stromům nedopadá přímo na zem, ale postupně klouže po listech až dolů. Půda je zavlažená, ale netrpí pod náporem silného deště. Rovněž kořeny stromů chrání zem před protékající vodou a pomáhají předcházet erozi.

Dřevěné výrobky neznečišťují planetu nevyužitelným a dlouho se rozkládajícím odpadem. Jsou recyklovatelné a lze je použít k výrobě dalších dřevěných produktů či jako zdroj tepelné energie.

Strom jako základ pro stabilní klima

V čem spočívá schopnost stromů chránit klimatické podmínky? V absorpci až 50 % uhlíku. Během 40 let každý strom pohltí přibližně 1 tunu oxidu uhličitého. Stromy nás rovněž chrání před cizorodými látkami, polétavým prachem a těžkými kovy v ovzduší. 

V lesích České republiky každoročně vyroste více nového dřeva, než se ho vytěží.

Stromy činí svět krásným a do měst vrací život

Asi nemusíme říkat, že stromy uklidňují jak na pohled, tak na dotek. Zelené parky a příměstské lesíky vybízejí k procházkám a sportování a udržují dobrou fyzickou i psychickou kondici.

Zeleň ve městech má ale ještě mnohem hlubší význam. Snižuje tlak na kanalizaci a předchází vzniku povodní. Prostředí kolem sebe ochlazuje a zvlhčuje, pohlcuje sluneční záření a nabízí příjemný stín.

Zelená barva a její účinky

Symbolika stromů je schovaná i v jejich barvě. Zelená přináší harmonii, uklidnění a pocit bezpečí. Je s ní spojený odpočinek, klid a ticho. A přesně takový vliv má i zeleň kolem nás. Čím více jí je, tím se cítíme vyrovnanější a klidnější.

Neměli bychom ale zapomenout ani na léčivé účinky stromů. Každý ze stromů vysílá jiný druh léčivé energie, kterou podprahově vnímáme a nasáváme. Například borovice pomáhá při dýchacích obtížích a podporuje odolnost, bříza zase posiluje rodinné vztahy a zahání chmury.

Vždy je nejlepší využívat dřevo z okolních lokalit a nezatěžovat životní prostředí zbytečnou dopravou. Navíc se tím podporuje místní ekonomika a snižuje nezaměstnanost.

Každý strom umí pohlcovat hluk a ochlazovat

Význam stromů v přírodě je stejně důležitý jako u lidských obydlí. Stromy umí pohlcovat a odrážet zvukové vlny, takže zajišťují klid a podporují hluboký spánek.

Mezi vlastnosti stromů patří také schopnost přinášet čerstvý a chladný vzduch. Jsou to takové klimatizační jednotky, které uvítáme především v letních měsících.

Stromy je zkrátka nejen příjemné, ale především nezbytné mít kolem sebe. Tak se jimi obklopte, vysazujte či jejich výsadbu podporujte. Z pohledu životního prostředí jsou totiž nenahraditelné.