Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Šetřete přírodu a vypěstujte si vlastní vánoční stromek

K Vánocům samozřejmě patří i Vánoční stromek. Mnoho domácností si každoročně pořizuje pravý stromeček, který splní svůj účel a následně bohužel skončí u popelnice. Jen v Česku se každoročně v období adventu prodá okolo 1,3 milionu stromků, za které zákazníci zaplatí zhruba 850 milionů korun. 

1,3 milionu stromků je samozřejmě obrovské číslo, a to je stále jen Česká republika. V USA, podle asociace National Christmas Tree Association, aktuálně roste přibližně 350 milionů vánočních stromků, a 25-30 milionů z nich se ročně uřízne a prodá. Celosvětová čísla jsou pak ještě násobně vyšší.

Jaké je tedy nejvíce vhodné řešení vánočního stromku a nejvíce šetrné k planetě a životnímu prostředí? My se na jednotlivé možnosti podíváme a řekneme si jejich klady a zápory.

1) Umělý vánoční stromek

Umělý stromeček samozřejmě o moc lepší řešení není, jelikož je s ním spojena nemalá uhlíková stopa v podobě emisí od výroby plastu z ropy, přes výrobu samotného stromku, až po dopravu domů. Téměř 90% umělých vánočních stromečků je vyrobeno v Číně a následná doprava z takové vzdálenosti v podobě tisíců kilometrů, si samozřejmě připíše další spoustu emisí. Umělý stromeček je tedy nejspíše tím nejhorším řešením, jaké můžete zvolit.

2) Pravý vánoční stromek

Pravý vánoční stromek samozřejmě není ideální řešení, ale i tak je pro planetu lepší, než ten umělý. Jakto? Je to hlavně z toho důvodu, že při růstu stromku nevzniká téměř žádná uhlíková stopa, spíše naopak! Samotný růst stromů přispívá k tvorbě kyslíku a sekvestraci CO2.

Pokud je navíc zakoupený stromek vypěstovaný lokálně a následně řádně recyklován, není to pro planetu taková katastrofa. Většina států má domluvenou spolupráci s organizacemi, které tyto darované vánoční stromky dále zužitkují. 

Kam s uschlým vánočním stromkem?

Možností se zase nabízí více. Rozhodně však starý stromeček nenoste do Zoo, kde se mohou zvířata poranit o nějaký ten zapomenutý háček, či ozdobu, a na uschlém stromu si stejně nepochutnají.

Pokud máte možnost, stromek můžete sami kompostovat, nebo jej využít na podpal a topení v krbu. Pokud bydlíte v bytě a takové možnosti nemáte, můžete stromek odvézt do kompostárny, či sběrného dvora, kde jej od vás zdarma převezmou.

3) Vánoční stromek v květináči

Živý vánoční stromek v květináči je velice šetrné řešení k životnímu prostředí. Tato varianta je čím dál více oblíbená a celosvětově na vzestupu. Stromeček vám při vhodné péči může dlouho vydržet a následně jej můžete zasadit třeba na zahradě, nebo jiném vhodném místě.

TIP: V některých městech existuje i služba, kdy si na období Vánoc pronajmete vánoční stromeček a po svátcích jej opět vrátíte.

4) Vypěstování vlastního vánočního stromečku

Vůbec nejlepší možností, která se při volbě vánočního stromu nabízí, je vypěstování vlastního stromečku ze semínka. Tímto způsobem totiž navíc šetříte veškeré emise spojené s dopravou.

Jak si vypěstovat vlastní vánoční stromek?

Udělejte si procházku do lesa a přineste si s sebou domů šišku, ze které vyberete semínka. Semínka by se měla sbírat ideálně po zimě, kdy již prošla chladem (tento proces se nazývá stratifikace). Poté si stačí připravit květináč s vhodnou hlínou a hnojivem a semínka do něj zasadit. Semínka by měla být přibližně 1 cm pod povrchem. Po zasazení je důležité občasné zalévání a po dvou týdnech už byste mohli vidět první klíčky. Kdy stromek vyroste do výšky alespoň 1 metru? To samozřejmě záleží na druhu stromu. Ať už jste ale zasadili smrk, či jedličku, rozhodně to pár let potrvá.

Myslete také na to, že stromek bude s postupným růstem vyžadovat přesazení do většího květináče a také byste si měli dát pozor, aby vám v zimě při větších mrazech nezmrznul. 

Jak o stromek pečovat přes Vánoce?

Aby živý stromek svátky ve zdraví přežil, nesmíte ho probudit z jeho přirozeného zimního spánku. Doma byste stromek neměli mít déle než 3 dny a také by měl být umístěn v místnosti, kde není moc teplo (dál od topení). Důležitou roli hraje i patřičné zalévání a vlhkost vzduchu, která by neměla klesnout pod 50%. Pamatujte zkrátka na to, že venku v jeho přirozených podmínkách, je mu nejlépe.

vánoční stromek v květináči

Zdroj fotografie: www.veselebydleni.cz