Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Jediný strom na světě s vlastní adresou

Tento vzácný strom se nachází 100 km od Hamburku v lese zvaném Dodauer Forest. Jedná se o více než 500 let starý dub, ke kterému je postavený žebřík, aby pošťák mohl vybírat poštu. Dub nese jméno Bräutigamseiche - v překladu Ženichův dub a je údajně zodpovědný za více než stovku sňatků.

dub s vlastní adresou

(autor: Eliot Stein)

Jak celý příběh začal? V roce 1890 se místní dívka jménem Minna zamilovala do mladého výrobce čokolády Wilhelma. Minnin otec ale vztahu nepřál a tak si oba začali tajně vyměňovat ručně psané dopisy tak, že je nechali ve skulině stromu. O rok později Minnin otec konečně udělil svolení se s Wilhelmem oženit. Sňatek uzavřeli dne 2. června 1891 pod větvemi dubu.

Příběh se brzy rozšířil po celém Německu a inspiroval další romantiky, kteří neměli štěstí najít partnery. Mnoho lidí tak začalo psát milostné dopisy a posílat je do slavného dubu. Strom dostával tolik dopisů, že v roce 1927 německá poštovní služba Deutsche Post přidělila dubu vlastní poštovní směrovací číslo a poštovního doručovatele. Ke stromu byl následně postaven i žebřík, aby si každý mohl přečíst dopisy ve schránce a případně na ně i odepsat. 

dub ženicha

(zdroj: Archiv TI Eutin)

Jediným pravidlem, vysvětlil pošťák Martens, je, že pokud otevřete dopis, na který nechcete odpovědět, měli byste jej umístit zpět do stromu, aby ho mohl najít někdo jiný.

Strom dostává přibližně 1000 dopisů ročně a někdy až 50 dopisů denně, vzpomíná pošťák Martens. 

K dubu se váže i spousta pověstí a pozoruhodných příběhů lidí, kteří se takto poznali a následně oženili. Dokonce i pošťák Martens zde našel své štěstí. Když jednou šplhal po žebříku, aby doručil poštu, zahlédl ručně psaný dopis od ženy jménem Renate adresovaný dubovému pošťákovi. "Ráda bych vás poznala, jsi můj typ," stálo v dopise.

Martens ženě zavolal a brzy se setkali. Nakonec se v roce 1994 pod dubem také oženili.

Pokud i vás láká zaslat stromu dopis, tady je přesná adresa:

Bräutigamseiche

Dodauer Forst

23701 Eutin, Německo

dub a pošťák Martens

(autor: Eliot Stein,http://www.bbc.com/travel/story/20180213-in-germany-the-worlds-most-romantic-postbox)