Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Jak je to s výsadbou stromů v Česku?

Jak je to s výsadbou stromů v Česku?

Na otázku, která se týká výsadby stromů v Česku, se nás ptá značné množství lidí. Jelikož na ni neexistuje krátká odpověď, rozhodli jsme se napsat tento článek, ve kterém se pokusíme vše vysvětlit.

Již od samého začátku naší společnosti Earthkarma se snažíme hledat v České republice vhodné partnery. Působí zde samozřejmě více organizací pomáhajících přírodě, při zkoumání podmínek však vyvstaly určité potíže.

Co se týče evidence počtu zasazených stromů, oslovené organizace nám sdělily, že v jejich kompetenci bohužel není kontrolovat a dokládat počty zasazených stromů. Můžeme jim tedy pouze přispět určitou finanční částkou na provoz jejich organizace obecně.

Další komplikací je cena. Často jsme byli odkazováni např. na organizaci Sázíme stromy. Výše peněz za zasazení jednoho stromu se pohybuje v rozmezí od 1200 Kč do 1700 Kč, což je cena, která pro nás není reálná.

Co abychom stromy sázeli sami?

Po dvou měsících snahy nalézt vhodné řešení jsme si řekli, že by bylo nejlepší, kdybychom stromy sázeli sami. Začali jsme tedy zjišťovat veškeré potřebné informace, které však pro nás nebyly zrovna optimistické.

Nejprve by bylo zapotřebí zajistit pozemek, kde bychom stromy mohli vysazovat. Jelikož každý pozemek někomu patří, museli bychom se domluvit s jejich majiteli, kteří by však měli budoucnost těchto stromů ve svých rukou – mohli by stromky třeba pokácet, prodat atd.

Pokud seženeme vhodný pozemek, můžeme začít s výsadbou! Tady však také nastal háček. Pokud zasadíme stromky na jaře a v létě, uchytí se okolo 10 % a zbytek uhyne nebo bude zničen zásahem přemnožené zvěře. Každý pozemek má také výsadbový plán, který musí splnit. Pokud je tedy v plánu napsáno 70 % smrků a 30 % bříz, nemůžeme zde vysazovat například duby či jiné dřeviny. Porušení takového plánu se trestá pokutami.

Earthkarma sazenice stromů

Jaké stromy nejlépe vysazovat?

Nejdříve jsme měli v úmyslu vysazovat smrky, které jsou téměř všude dostupné za přijatelné ceny. Jenže smrk jakožto jehličnan není pro ČR úplně přirozenou dřevinou a původně se vyskytoval v méně než 30 %, zbytek tvořily stromy listnaté. Nyní se vyskytuje v přibližně 70 %! Místní podmínky smrkům však nepřejí, stejně jako změna klimatu a jeho extrémní náchylnost vůči kůrovcům. Proto jsou dnes lesní školky plné smrčků, o které není zájem.

Ideální dřevinou by tedy byly listnaté stromy, které jsou vhodné pro místní podmínky. Takové stromky jsou bohužel už hůře sehnatelné, a navíc nemůžeme stromečky zakoupené například v Aši vysazovat v Jeseníku.

Pokud by nám tedy někdo mohl v těchto věcech pomoci, budeme jen rádi! Ať už tipem na pozemek, či organizaci. Rádi bychom pak uspořádali sami nějakou vysazovací akci stromů.

Zatím je tedy nejvíce efektivní podporovat organizace ve světě. V tuto chvíli je to organizace Plant for the Planet a další! Tyto společnosti totiž nemusí řešit problémy, které nás limitují tady v Česku, a navíc poskytnou obživu místním lidem. Záleží vůbec na tom, kde nakonec stromeček vyroste? Pořád to bude na naší krásné planetě.

 

forestry-679173_1280