Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Bio oblečení – proč jej nosit a z jakých materiálů vybírat

Vaše pokožka, stejně jako příroda, si zaslouží něžné zacházení bez působení chemických látek. A aby byly obě svěží a plné života, potřebují dostatečně dýchat. Bio oblečení jim to beze zbytku umožňuje.Co to bio oblečení přesně je, jak pomáhá vám i životnímu prostředí a v jakých podobách si jej můžete pořídit? 

Proč dát bio oblečení „zelenou“

Pod pojmem bio oblečení si představte oblečení z přírodních materiálů, které při pěstování nejsou ošetřovány chemickými postřiky. To na jedné straně pomáhá udržovat zdravou půdu a chránit přírodu a na druhé straně nezatěžuje vaši pokožku.

Bio oblečení

Přirozená čistota bio oblečení: rozdíl mezi bavlnou a bio bavlnou

Na příkladu bavlny si ukážeme, čím se bio oblečení liší od toho „nebio“.

Rozdíl tkví především v obsahu toxických látek, které při pěstování a zpracovávání bavlníku pronikají do samotné rostliny a jejich vláken.

  • Vedlejším produktem je pak znečištění vod, zeminy a narušení zdravého růstu vegetace.

Bavlna ještě před tím, než si ji oblékneme

Bavlník je velmi choulostivá plodina a ke správnému růstu vyžaduje specifické podmínky. Proto se pěstuje zejména v zemích třetího světa, kde ovšem neplatí přísné normy jako v EU a USA.

Z toho bohužel plyne, že se pro ochranu před škůdci používá velké množství pesticidů, rostliny se vyživují umělými hnojivy a dokonce se celé plantáže pro usnadnění sklizně postřikují chemickými látkami pro odlistění.

Působením dalších chemikálií se získaná vlákna následně bělí, barví a povrchově upravují.

Bio bavlna jde přírodní cestou

= Žádné chemické postřiky ani speciální úpravy!

Bio bavlna roste ve zdravé půdě plné živin a pěstilé se o ni starají čistým způsobem – pletím, mulčováním a zavlažováním.

Bavlníky se navíc nepěstují monokulturně, ale spolu s dalšími druhy rostlin, což je lépe chrání proti škůdcům.

Pod bio oblečením vaše kůže svobodně dýchá

Oblečení je běžnou součástí našeho života. Nosíme jej po celý den, často i přes noc, a proto čím prodyšnější a kvalitnější materiál si na sebe oblékáme, tím více je ona další vrstva jako naše druhá kůže, nikoliv jako skleník, ve kterém jsme uzavřeni téměř 24 hodin denně.

Bio oblečení nedráždí pokožku

Bio oblečení má výbornou schopnost udržovat přirozené mikroklima a při styku s pokožkou nezpůsobuje alergie ani ji nijak nedráždí.

Několik podob bio oblečení

Jelikož je pro vznik bio oblečení zapotřebí mnohem více úsilí, je sice poněkud dražší, ale zato potěší vaše tělo i duši. 

Oblečení z biobavlny

Oblečení z biobavlny je hypoalergenní, měkké a i při každodenním nošení velmi příjemné na kůži. Vyniká prodyšností a bývá mnohem jemnější, protože v sobě obsahuje ochmýřená vlákna, která nezničily chemikálie.

Oblečení z konopí

Biobavlna není jediným přírodním materiálem pro výrobu bio oblečení pro ženy, muže a děti. Bio móda zahrnuje oblečení i z dalších plodin, například konopí. O oblečení z konopí víme, že je pevnější a odolnější než bavlna a pyšní se přirozenými antibakteriálními vlastnostmi. Navíc velmi dobře izoluje a v kombinaci s biobavlnou tvoří ideální oblečení na léto i zimu.

Oblečení z tencelu

Velmi rychle si jistě oblíbíte rovněž oblečení z tencelu získaného ze surového eukalyptového dřeva. Nejen, že dokáže absorbovat více vlhkosti než bavlna, ale navíc je krásně hedvábné, příjemné na dotek, antibakteriální a pro své funkční vlastnosti se využívá také jako sportovního oblečení.

Lněné oblečení

Krásným příkladem ekologické módy je také lněné oblečení – plně recyklovatelné, bez obsahu chemických látek a rovněž přirozeně antibakteriální. Vedle toho je výborně savé, odolné a příjemné na denní nošení.

Bambusové oblečení

Bambusové oblečení určitě znáte a možná už máte nějaké i ve svém šatníku.

Asi největší oblíbenost si získalo jako spodní prádlo,

  • protože působí proti širokému spektru bakterií
  • je krásně měkké, jemné a vytváří chladivý efekt, což v létě určitě oceníte.
  • Pohlcuje pachy a dokonce se uvádí, že má až třikrát vyšší životnost než bavlněné oblečení.

Neváhejte a vpusťte oblečení z přírodních materiálů do svého šatníku. Nejen, že vás potěší svými vlastnostmi, ale rovněž přispěje ke zdravé půdě a udržitelné produkci. Do kategorie „české bio oblečení“ patří i naše trička a čepice Earthkarma, pomocí nichž můžete přispět k výsadbě nových stromů.

IMG_9674_k-01