Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

15 Faktů o sekvojích: Obrech lesů

Sekvoje jsou zkrátka unikátní a fascinující. Ne nadarmo se říká, že pohled na ně vám doslova vyrazí dech. Asi všichni si uvědomujeme jejich impozantní velikost, ale věděli jste například, že se reprodukují pouze jednou za 20 let? Přečtěte si 15 faktů o těchto obrech ze světa stromů. 

Sekvoj jako nejstarší strom na světě

Sekvoje se řadí mezi nejstarší stromy na světě. Většina z nich žije v Kalifornii, a dokonce se staly národním znakem Kalifornie.

Známý i pod jménem Mamutí strom!

"Sekvojovec obrovský, zvaný též mamutí strom, je nejmohutnější strom na Zemi. Jedná se o jediný druh rodu sekvojovec." Více zde.

Jsou chráněné 

Před více než stoletím se Sekvojovec Obrovský (Sekvoj Obrovská, vědecky Sequoiadendron giganteum) kácel při těžbě dřeva, avšak dnes již patří mezi chráněné stromy. 

Žijí nejdéle

Sekvojovec obecný se může dožívat až 3000 let. To znamená, že jeden strom může vidět až 30 generací.

Průměrná délka života těchto obrů je 2200 let. 

Sekvoje průměrná délka života

Sekvoje jsou jedinečné

A to doslova. Právě jim náleží dvě NEJ z rekordů přírody. Sekvoje jsou nejvyšší a největší stromy na světě.  

Největší Sekvoj a největší žijící organismus na Zemi

Strom generála Shermana je nejen nejobjemnější strom, ale také největší žijící organismus na světě. Je starý 2 100 let a váží neuvěřitelných 1 224 698 kilogramů.

General%20Sherman

Jsou obří

Průměrná sekvoje dorůstá do výšky 26 patrového panelového domu. 

Rostou až do smrti

Sekvojovec Obrovský nemá výšku, na které by svůj růst zastavil. Zkrátka roste až do posledního dne svého života. 

Zaberou více místa, než si myslíte

V národním parku Sequoia v USA se nachází strom generála Shermana. Jedná se o nejobjemnější Sekvojovec Obrovský na světě a svou rozlohou by zabral například celé Václavské náměstí

Vyšší než Socha Svobody i Big Ben

Věděli jste, že sekvoje mohou dorůst výšky až 91 metrů? To je třeba 1/3 Eiffelovi věže. Nejvyšší Sekvoje Vždyzelená měřila dokonce 115.5 metrů! A kolují povídačky o tom, že kdysi dávno tento druh sekvoje dorůstal výšky až 144 metrů. 

Jejich kůra je FAKT tlustá

A tím myslíme vážně tlustá! Nejčastěji mívá sekvoje kůru tlustou celých 2,7 metrů. 

Sekvoje tlustá kůra

Odolají plamenům i hnilobě

Právě díky tomu, že mají sekvoje tak tlustou kůru, odolají situacím, které klasický strom usmrtí. Do jisté míry snesou plameny, ustojí nápor červotočů a nepoloží je ani hniloba. I to je důvodem toho, že se dožívají tak vysokého věku.

Větve jako malé stromy

Je logické, že tak obrovský strom nemůže mít malé větve, avšak průměr větve Sekvoje Obrovské bývá 2,4 metrů. Větve se nachází až v ½ stromu. Kdysi dávno lidé k větvím nedohlédli, a tak si vymýšleli různé příběhy, co se v korunách těchto stromů asi ukrývá. 

Mohou tu být navěky

Sekvojím stačí pouze jedna reprodukce za jejich život k tomu, aby udržely svůj druh. 

Jsou nejširší na světě

Čerpat energii ze stromů je dnes velmi populární, avšak abyste mohli obejmout sekvoji, musíte mít s sebou velkou partu přátel! 

Reprodukují se jednou za 20 let

Už jsme zmínili, že by sekvojím k přežití stačila pouze jedna reprodukce za život. Reálně se však reprodukují jednou za 20 let.

Každá sekvoje se tak v průměru reprodukuje 12krát.