Každým nákupem nad 400 Kč nyní daruješ Earthkarma čepici lidem v nouzi.

Proč kupovat věci z Korku?

těžba korku

Dnes je čím dál tím více důležité vyrábět z udržitelných materiálů, které šetří naše životní prostředí a korek jako surovina naprosto vyniká

Proč je korek úžasný materiál?

Mnozí znají korek pouze ze zátek u lahví. Pravdou však je, že má všestranné využití a vysoké uplatnění i například v módě. Pojďme se podívat, jak se vlastně korek těží, zpracovává a čím je tak jedinečný.

Jak se korek těží?

Korek je vnější kůra stálezeleného dubu rodu a druhu Quercus Suber (dubový korek). Lesy dubových korkových stromů jsou pečlivě sledovány a pěstovány a slouží jako obnovitelný zdroj tohoto pozoruhodného materiálu. 

Při sklizni se ručně rozebere vnější kůra kmene a odlupuje se ze stromů. Sklizená korková kůra je vyvezena z lesů a ponechána na volném prostranství po dobu šesti měsíců. Tento proces zvětrávání skutečně zlepšuje kvalitu korku. Korková kůra je dále tříděna podle kvality a velikosti.

Průměrná životnost dubů je okolo 150 let a během této doby se může korková kůra sklidit zhruba 12 až 15 krát.

Je výroba korkových produktů ekologická?

Ano, výroba korkových produktů je velice ekologická a šetrná k životnímu prostředí. Jak výrobní proces funguje?

Při výrobě se používá pouze pára z přehřátých vodních kotlů. Materiál je 100% přírodní a ekologický, protože se nejedná o žádné jiné produkty kromě korku a dokonce i aglomerace je založena na přírodních korkových pryskyřicích.

Jediným odpadem je korkový prášek, který vzniká při zpracování. Tento prášek se běžně spaluje za účelem výroby páry nebo energie potřebné k ohřívání vodních kotlů.

Jaká je životnost korku?

Díky své pružnosti, stlačitelnosti, robustnosti, pomalosti spalování a vodotěsnosti se korek vyznačuje dlouhou životností. 

I přes svoji dlouhou životnost je stále 100% recyklovatelný. Je možné rozložit každý kus korku, bez ohledu na jeho velikost. Můžete jej sami kompostovat a nebo odeslat některé ze společností, které se recyklací korku zabývají a dále z něj vyrábí nové produkty. Je to například Recork, Cork Forest a nebo třeba Cork Club, kam můžete zdarma zaslat korkové zátky.

Korek má i další výjimečné vlastnosti, kterých se hojně využívá v potravinářském průmyslu, stavebním a také módním. Pojďme se na pár jeho vlastností podívat.

Je korek vodotěsný?

Ano, korek je vodotěsný a to i navzdory svému “houbovitému” vzhledu a povaze buněk. V každém centimetru čtverečním je okolo 40 milionů buněk, které obsahují přírodní mastnou látku zvanou Suberin. Díky této látce je korek vodotěsný. To znamená, že je také odolný vůči plísním, protože v buňkách nedochází k zadržování vody.

Hoří korek?

Korek sice hoří, ale má velice pomalé spalování, kde nevzniká žádný plamen. Hoří tedy velmi pomalu a uvolněný kouř není toxický. 

V tomto videu můžete krásně vidět příklad a srovnání.

Korek a jeho využití ve světě módy 

V módě se korek začíná valně proslavovat až nyní, přestože se již odedávna používá. Své uplatnění v módě získává díky trendu ekodesignu a udržitelnému životnímu stylu. Běžně se nyní setkáme s korkovými peněženkami, obuví, opasky, taškami, batohy ale dokonce i korkovými kšiltovkami a nově rostoucím trendem ledvinek.

Korkov%C3%A1%20pen%C4%9B%C5%BEenka